Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

VM-TREAN JANOWSKI KLAR FÖR NY SÄSONG I DACKARNA

Featured Image

Maciej Janowski är en stor publikfavorit på Skrotfrag Arena. Nu är den polske fartkanonen, som blev VM-trea under 2022, klar för sin sjunde säsong i Dackarna.
– Det känns otroligt bra. Maciej är väldigt viktig för Dackarna på flera sätt, säger lagledaren Mikael Teurnberg.

Inför säsongen 2016 anslöt den nu 31-årige Maciej Janowski till Dackarna. Sedan dess har den omtyckta polacken blivit kvar i Målillaklubben. 2023 innebär inte någon förändring då Janowski nu har skrivit på för en ny säsong i klubben. Det innebär att han kommer att göra sin sjunde raka säsong i Dackarna, pandemiåret 2020 borträknat.

– Vi är jätteglada för den här förlängningen. Han är en viktig pusselbit i lagbygget och passar in bra på alla sätt. När det gäller 2023 har vi haft en bra diskussion under en längre tid. Redan vid den sista GP-tävlingen i Torun sa Maciej till mig att han inte var ett dugg intresserad av att byta klubb utan att det bara var Dackarna som gällde. Vi har varit överens en tid och nu är alla papper i ordning, säger Mikael Teurnberg.

Gillar lugnet

Sju år i en och samma klubb är mycket ovanligt i dagens sportvärld. I speedway till och med extremt ovanligt.

– Innan jag kom till Dackarna hade jag bara jobbat en halv säsong med Maciej i Rospiggarna, så jag kände honom inte så bra. Nu har vi spenderat en del tid tillsammans, bland annat i bil från flygplatser. Vi har haft många diskussioner och har lärt känna varandra. Det är en oerhört trevlig och bra människa, säger Mikael Teurnberg.

Dackarnas lagledare har klart för sig varför just Maciej Janowski och Dackarna med åren har blivit en så lyckad match.

– Det är inte vanligt att förarna blir kvar så länge i samma klubb. När det gäller Maciej är det sådan han är som person. Han gillar laget, människorna som finns i klubben, miljön och allt runtomkring. Han känner att det finns ett lugn och det verkar passa honom bra. Jag vet att han har fått många erbjudanden från svenska klubbar genom åren, men han jagar inte efter att få det.

”Otrolig högstakapacitet”

Maciej Janowski kommer från en stark säsong, där han till slut körde hem VM-bronset tack vare en stark avslutning i de två sista deltävlingarna i Målilla och Torun.

– Han har en otrolig högstakapacitet och är ofta fantastisk att titta på när han kör. Kan han höja sin lägstanivå litegrann kommer han att vara med och slåss om VM-guldet. Det är en kille som är väldigt seriös och han jobbar stenhårt hela tiden, säger Mikael Teurnberg.
Janowski är förstås en mycket viktig del i Dackarnas lagbygge. Han är den femte föraren att ge klartecken för styrning i Dackarna 2023. Tidigare har vi Rasmus Jensen, Filip Hjelmland, Ludvig Lindgren och nyförvärvet Andzejs Lebedevs på kontrakt.

Den gångna säsongen var just Jensen och Janowski Dackarnas ledande förare och nu är alltså båda klara för en fortsättning i klubben. Båda var också med i laget när Dackarna körde hem SM-guldet 2021.

Dackarnas trupp 2023 just nu:

Rasmus Jensen, snitt: 1,973

Maciej Janowski, 1,951

Andzejs Lebedevs, 1,638

Filip Hjelmland, 0,500

Ludvig Lindgren, 0,500

Dela nyheten: